• Telefon


    +47 90 04 91 58

  • E-post


    post@profil-trebygg.no

Smarthus

Smarthus, en introduksjon

Den tradisjonelle elektroinstallasjonen er på vei ut til fordel for den nye standarden KNX smarthus som gir helt nye muligheter for sentralstyring.

Smarthus er ikke lenger en fremtidsdrøm eller forbeholdt de teknisk interesserte med god råd. Skal du bygge nytt eller totalrenovere en bolig i dag, er det naturlig å vurdere KNX smarthus i stedet for en tradisjonell elektroinstallasjon. Et slikt system vil hjelpe deg å tilfredsstille strenge krav til energiforbruk samtidig som løsningen åpner for mange spennende muligheter innen styring av alt fra lys og varme til lyd og kommunikasjon.

Slik virker smarthuset

Grunnleggende skiller KNX smarthus seg fra en vanlig elektroinstallasjon ved at alle elektriske punkter i boligen kan styres fra ett eller flere steder. Sterkstrømsprodukter (230V) som dimmere, reléer og termostater, er trygt samlet i et brannsikkert sikringsskap. Herfra går vanlige strømledninger frem til stikkontakter og lysuttak, men ikke til bryterne. I stedet for tradisjonelle brytere på veggen benyttes smarthusbrytere og sensorer. De sender elektroniske signaler som styrer én eller flere av komponentene i sikringsskapet. Det gjør de via en lavvolt signalkabel, en såkalt KNX BUS. Smarthusbrytere kan programmeres med scenarier som forteller hva som skal styres, og hvordan det skal styres. Her kan du for eksempel velge hvilke lys en bryter skal styre, og om bryteren samtidig skal slå av strømmen i stikkontakten, senke varmen og ventilasjonen. Scenarier programmeres av fagfolk, men kan enkelt justeres av brukeren. Mye av verdien i et smarthus ligger i å ha gode scenarier som gir høy komfort, økt sikkerhet og lavere energiforbruk.

Økonomi

Mange tror at et smarthus er veldig dyrt. Sammenligner vi prisen med en tradisjonell elektroinstallasjon koster en Smarthusklar installasjon kun 10-15% mer. "Smarthusklar" betyr at du setter opp den grunnleggende infrastrukturen til KNX i din bolig. Smarthusklart gjør det samme som en tradisjonell elektroinstallasjon, men gjør at huset ditt er forberedt for alt et smarthus kan tilby, nå og i fremtiden. I forhold til den totale investeringen ved bygging av ny bolig, utgjør ekstrakostnadene til en Smarthusklar installasjon en liten andel, mindre enn 1%. Til gjengjeld heves boligens verdi ved et senere salg. Ved å benytte seg av smarthusets muligheter får du reduserte driftskostnader gjennom lavere energiforbruk og redusert fare for skader. Ikke minst kan systemet synliggjøre hva du bruker mye strøm til, og hvor du kan spare energi. Det kan også være lurt å sjekke Enovas støtteordninger for refusjon av utgifter til installasjon av sentralstyrt varme. Med fokus på funksjonelle løsninger får du et smarthus du blir fornøyd med til en fornuftig pris. Det er enkelt å legge til funksjoner og utstyr siden.

Dette kan styres

Energi: Avanserte anlegg gjør det mulig å dele inn huset i klimasoner med forskjellig temperatur. Du kan stille inn anlegget slik at temperaturen senker seg om natten eller når du er bortreist - med kun et tastetrykk

Inneklima: Anlegget kan også innbefatte alt fra automatisk nedsenking av markiser ved sterk sol, til styring av ventilasjon i huset.

Strøm: En funksjon kan for eksempel være at strømmen i stikkontakt til komfyr, strykejern eller annet automatisk stenges når døren låses, eller du gir systemet beskjed om at du er ute. Her kan du også styre alt lys i huset fra ett kontrollpunkt.

Sikkerhet: Det er mulig å installere et nærmest ubegrenset antall alarmer, inkludert brann-, vann- og fuktalarmer. Går en av disse av, kan du få beskjed på mobil, eller ha direktekobling til en alarmsentral. Med overvåkningskameraer i huset, kan du med enkelte systemer også logge deg på internett og se om det er falsk alarm. De fleste systemer gjør det også mulig å stille inn på en bortefunksjon der lys, TV og annet utstyr slås av og på til ulike tider slik at huset virker bebodd.

Underholdning og kommunikasjon: Det samme systemet som styrer strøm, klima og varme kan også brukes til å styre underholdningssystemene i huset. DVD spilleren kan for eksempel kobles til systemet, og sørge for at lyset dimmes når en film settes på. Det er også praktisk mulig å få alt fra TV, til internett, telefon og bilde av den som ringer på døra på en flatskjerm i stua.